A ló sütése
MIvel a lovakat hiába kérdezed, kik ők, mikor születtek, milyen fajtájúak, honnan származnak, (stb) és a személyi igazolványukat sem nagyon szokták mutogatni, ezért szükség van egy olyan azonosító jelzésre, ami mindig velük van. Történetesen a bőrükbe égetett "sütés" mindig velük van. A lovakat egységes elven sütik be a világon, vagy legalábbis hazánkban.
A tisztavérű lovak sütése:
A tisztavérű lovakat általában nyereghelyen sütik, de előfordul, hogy combon. A tisztavérű sütése háta két oldalán helyezkedik el. Az egyik oldalon egy fajtajel (pl: magyar sportló-korona) , ami alapján az ezeket ismerőú ember megállapíthatja a ló fajtáját. Valamint, a fajtajel alatt található a csikószám.-Ami azt jelzi, hogy a ló az adott fajtában, abban az évben hanyadik csikóként született meg (az országban azt hiszem). A másik oldalon pedig két számjegyet találhatunk, amely a ló születési évének utolsó 2 számjegye. Tehát, ha egy lovon a következő sütést látjuk : KB24 04, az azt jelenti, hogy egy 2004-ben született kisbéri félvérrel van dolgunk, aki 2004-ben a 24.ként született meg a fajtában.Az, hogy melyik oldalon van a születési év, illetve fajtajel, az fajtánként eltérhet.
A Nem tisztavérű (félvér) lovak sütése:
A félvér lovak azonosítására is szükség van, ezért őket is besütik. Őket nyakon sütik, a nyak két oldalára. Az egyik oldalon, a nyak felső részére sütik a megye monogramját, ahol sütötték a lovat. (pl: Heves -HS) Ugyanerre az oldalra, lejjeb besütik a születés évét. A nyak másik oldalára kerül a csikószám. Ami az azonosítószáma. Ezt minden évben újrakezdik. Amennyiben a ló felmenői ismeretlen származásúak, vagy az apamén nem rendelkezett fedeztetési engedéllyel, úgy a sütés másképp történik. Ilyenkor a nyakon előbb a sütés évének száma szerepel, amit követ a megye jel, és a másik oldalon a csikószám 0-val kezdődik. Ezeket hívjuk 0-ás sütésű lovaknak.
Néhány fajta fajtasütése:
Magyar fajták:
Gidrán:
Kisbéri félvér:
Magyar sportló:
Shagya arab:
Furisoso North-Star:
illetve, egy másik hivatalos sütés is érvényes:
Lipicai:
Nóniusz:
Egyéb népszerű fajták:
Hannoveri:
Holsteini:
Haflingi:
|